Het Nieuwe Nassen lanceert het RotterBammetje: een smaakvol, natuurinclusief en lokaal geproduceerd broodje dat met de seizoenen meebeweegt. Vandaag werd het eerste exemplaar op het Stadhuis van Rotterdam uitgereikt door chef Perry de Man en programmamanager Jeanette Verdonk aan het College van B&W, in het kader van de Week van de Gezondheid. Rotterdamse iconen Diergaarde Blijdorp, Franciscus Ziekenhuis en Dudok locatie Meent zetten het RotterBammetje als eerste op de menukaart.
Na Utrecht en Nijmegen sluit Rotterdam zich als derde regio aan bij het Broodje Natuurlijk-concept van MVO Nederland. Maar zoals het onze havenstad betaamt, doen we het net effe anders. In aanvulling op de drie basisprincipes van supersmaakvol, natuurlijk&lokaal en betaalbaar, voegt Het Nieuwe Nassen daar haar eigen principes aan toe: seizoensgebonden en 100% plantaardig. Ontwikkeling van de receptuur is in handen van Perry de Man en Pepijn Schmeink, Rotterdamse chefs en ambassadeurs van Het Nieuwe Nassen. Verwacht dus geen standaard broodje kaas of avocado toast, maar krachtige smaken en een naam die je bijblijft. Het Rotterbammetje!
RotterBammetje van dit seizoen: ‘Naar de Kroten’
Het RotterBammetje wisselt per seizoen en volgt de oogst van lokale boeren. De eerste editie, ‘Naar de Kroten’, bestaat uit een boeren boterham van volkoren graan (gebakken door Meesterbakker Uljee met graan van het Buijtenland van Rhoon), hummus van kroten en gele erwt (ingrediënten van Landzicht Biologisch en Klompe Landbouw, verwerkt door Lazy Foods), met een pittige jalapeñosaus (van Van Gelder), curried kraut (van Basic Theory) en erwten cress (uit Daphne’s Moestuin).
Van boer tot bord: samenwerking in de keten
Het RotterBammetje is de eerste actie van Het Nieuwe Nassen Inkoperscollectief, waarin BlueCity, Rotterdam de boer op!, Tuin van Holland en MVO Nederland samenwerken met boeren en inkopers uit Zuid-Holland. Het doel? De vraag naar lokale en natuurvriendelijke producten structureel vergroten. Jeanette Verdonk, programmamanager Het Nieuwe Nassen: “Versterking en opschaling van Het Nieuwe Nassen heeft enorm potentieel om de afzet van boeren die met hart voor natuur en milieu werken in Rotterdam en omgeving te vergroten. Toename van de vraag naar deze producten is wat ons betreft dé manier om de landbouw te positioneren als een oplossing voor natuur- en milieuproblematiek.”
Diergaarde Blijdorp, Franciscus Ziekenhuis en Dudok locatie Meent, actieve leden uit Het Nieuwe Nassen-netwerk, omarmen het RotterBammetje als eerste. Het RotterBammetje is door horeca en foodservice vanaf 22 april te bestellen via Lokalist en op termijn ook via Bidfood.
Lanceringsweek: waar te proeven?
Het RotterBammetje is in de Week van de Gezondheid te proeven op verschillende evenementen: het VoedselFeest op woensdag 9 april in de Provincie Zuid-Holland, het Biodiversiteitssymposium op vrijdag 11 april in Ahoy, en de Marathon Rotterdam Walk op zaterdag 12 april, waar deelnemers het broodje aangeboden krijgen door Gemeente Rotterdam, Team Gezondheid.